Elsbeth, ik ben een zelfstandig ondernemer en ik moet mezelf verkopen, want ik ben degene die mijn klanten de kennis geeft. Ik vind dit zo lastig, hoe kan ik dit makkelijker maken? Groet Cindy

Wat een mooie vraag Cindy! En weet allereerst dat je niet de enige bent die sales lastig vindt. Helemaal omdat je jouw eigen kennis verkoopt als dienst. 

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee hebt te houden in dit specifieke geval. 

Allereerst jouw mindset. Jouw gedachten zullen alle kanten op springen! "Kan ik dit echt wel, wie zit er op mij te wachten, wie gaat dit bedrag ooit betalen, ik wil niet verkoperig overkomen, ik wil mezelf niet opdringen, straks zeggen ze nee..." om er een paar te noemen. Je herkent er vast een of kunt voor jezelf nagaan welke gedachten er bij jou opkomen als je aan verkoop denkt. 

Ga inzien dat al deze gedachten gefocust zijn op jou en waarvoor je bang bent dat mogelijk gebeurt. 

Helaas zal ons brein ons nooit zeggen: JAAA leuk ga bellen, doe die sales want mensen zitten op je te wachten. Omdat ons onderbewuste ons wil beschermen tegen pijnlijke situaties, komen die negatieve gedachten bij je op. En daardoor kom je niet in actie en dat is precies de bedoeling. 

Maar een gedachte kan alleen invloed op je hebben, als je deze voedt. Als je erin mee gaat. En dat wil je dus als eerste stoppen!

Je hebt gedachten, je bent ze niet!

Ten tweede wil je de focus niet langer op jezelf leggen! Het gaat niet om jou toch, je wilt van waarde zijn voor een ander. Dus: wat zou je doen als het niet om jou gaat. Wat is de werkelijke reden waarom je verkoopt? 

Ik ga ervan uit dat je met jouw werk Cindy een mooie bijdrage levert aan de levens van mensen, aan hun welzijn, hun geluk, hun vrijheid, het maakt niet uit wat. En trouwens of dit nu een dienst of product is maakt niet uit voor dit voorbeeld. Jouw reden om van waarde te zijn is de reden waarom je verkoopt.

Alleen als je verkoopt kun je werkelijk iets betekenen voor de ander. Je bewijst jezelf én jouw mogelijke opdrachtgever dus geen dienst door terughoudend te zijn in sales. 

Dus vanaf nu met alles dat met sales te maken heeft: kom opdagen met de focus op de ander. Ben niet terughoudend in wat je te bieden hebt omdat je weet dat je werkelijk een verschil kunt maken, kom vanuit jouw intrinsieke motivatie, met integriteit en liefde voor je vak en mens en je zal merken dat mensen het heel fijn vinden om iets bij je te kopen. 

Een win-win situatie dus!

Liefde & Succes!

Elsbeth van Lienden

Leave a Reply

Your email address will not be published.