I get paid to mess with people's thinking.

Ik werk het liefst met 'high performers' omdat ik door hen wordt geïnspireerd en zij in staat zijn tot nog zoveel meer dan zij nu al doen. Daarom is het super fun om met hun mind te 'spelen' en er op een manier voor hen te zijn zoals zij dat niet vaak tegenkomen.

Succesvol zijn of voor succesvol aangezien worden én succesvol blijven, komt namelijk met wat uitdagingen. Inmiddels weet ik als coach dat wat je hier heeft gebracht je niet zal helpen verder te komen. Zo wat uitdagingen van high performers:

Altijd druk zijn

Succesvol zijn komt vaak met het maken van veel uren. Op zich geen probleem want jij als high performer doet vaak wat je plezier geeft, je leeft je potentieel en je weet waarom je de dingen doet die je doet. Maar een extra uur in de business steken, is snel besloten. Het is tenslotte heel duidelijk wat dat oplevert. Een extra uur in het gezin of vrienden steken, dat is lastiger. Wat levert het op en zelfs alleen maar stress als de relatie al niet zo lekker loopt - mede doordat je er niet zovaak bent. Écht bent. Maar als je relatie niet lekker loopt dan is het maken van dat ene extra uur ook steeds minder plezierig. Hierin balans brengen is essentieel voor welbevinden en een hoog energielevel.

Er alleen voor staan

Als je de ladder van succes beklimt, gebeurt het dat je de oude vriendenkring of de mensen die je dagelijks om je heen hebt, ontgroeit. En het is lastig om hen los te laten. Daarbij komt dat het heel verleidelijk is je te omgeven met mensen die je bewonderen, die je regelmatig 'een veer in je reet' steken, die hetzelfde denken, hetzelfde leuk vinden. Jezelf omringen met ja-knikkers lijkt heel prettig maar je gaat je op den duur confirmeren, je besluiten worden minder krachtig en uiteindelijk zal dit je tegenhouden om een volgend level van succes te creëren.

Het voelt leeg

Je bent gewend in overvloed te leven, geld is er genoeg. Of toch niet.... je hebt altijd de neiging te denken dat er meer geld nodig is. Uit onderzoek blijkt dat we maar een beperkte hoeveelheid geld nodig hebben om ons goed te voelen. Het is goed mogelijk dat hoe rijker je wordt, je steeds meer geld nodig denkt te hebben. En dit is een nare val om in terecht te komen, want je kunt namelijk nooit genoeg hebben van iets dat je niet echt nodig hebt.

Te comfortabel voelen

High performers worden succesvol door de zaken anders aan te pakken dan gemiddeld. Je overtreedt wel eens wat regels op begeeft je op z'n minst op grijs gebied. Je bent comfortabel met onzekerheid omdat je weet dat je zelf de sleutel tot creatie hebt en bent.  Hoe succesvoller je wordt, des te behoudender je je kunt gaan opstellen. Eventjes wat minder risico nemen, terugvallen op dat wat je hebt. Terwijl je juist zover bent gekomen door te blijven pushen en comfortabel te zijn met niet comfortabel zijn. Die aspecten beginnen af te nemen waardoor de voldoening er vanaf gaat. Waardoor soms zelfs een vicieuze cirkel ontstaat en je jezelf afvraagt waarom doe ik dit allemaal in hemelsnaam.

Dus wat te doen?

Er zijn twee opties, een is de simpele weg en de ander is de complexe weg. Ter vergelijk. Je kunt heel simpel zeggen dat je een paar gouden regels moet naleven om succesvol te zijn en te blijven, waaronder dagelijks lezen, voldoende nachtrust nemen en een gedegen mentor zoeken. Bijvoorbeeld. Heel simpel gesteld, als je dat doet, komt het goed.

De andere weg komt in dikke rapporten opgesteld door bekende consultancy firma's met de meeste mooie en dure woorden, waardoor het oogt alsof de schrijver echt weet waarover hij het heeft - en jij als lezer moeite moet doen om het te begrijpen. Complexiteit staat in dit geval voor 'gedegen kennis hebbend van'.

Beide verkopen goed. Er is een markt voor simpelheid en eentje voor complexiteit. Kijk maar naar de omzetten van de guru's die het op Facebook goed doen met goedkope programma's en de McKinsey's van deze wereld.

Wat mijn voorkeur heeft als ik werk met high performers is dit.

Ik hoef namelijk niet slimmer te zijn dan jij. Het is voor mij onmogelijk alle kennis te vergaren die mijn cliënten bezitten. Kennis van jouw branche, niche of werk is dan ook totaal overbodig.

Messing with your mind heeft te maken met mijn 'gave' om te kijken waar jij niet naar kijkt en je een zetje in die richting te geven. Ik hoor wat jij niet hoort dat je wel zegt. Taal is erg krachtig en daarin liggen veel kansen verscholen. En het is óók horen wat je niet zegt en dit naar boven halen.

Het is aan mij om niet met je mee te praten en te blijven zien dat zelfs high performers grenzen hebben. En het is mijn zelfvertrouwen waarmee ik je de dingen durf te zeggen die de meeste mensen niet tegen je durven te zeggen.

Dit is simpel. Maar niet makkelijk.

Albert Einstein legt uit dat er vijf oplopende levels zijn van intelligentie: 'smart, intelligent, brilliant, genius and simple'. Laten we de uitdaging aangaan en op zoek gaan naar het simpele achter het complexe.

Als high performer ben je gewend om door te gaan. Misschien ken je de uitdrukking 'slow down to speed up'.

Laten we hiermee starten. Slow down. Maak een afspraak en we'll take it from there.

Those who cannot change their minds cannot change anything.
- George Bernard Shaw

The Pink Walnut
Bezoekadres: Piet Heinstraat 1 Zutphen
KvK 53903102 Eye Am in Business
contact@thepinkwalnut.nl
LinkedIn: elsbethvanlienden