Onlangs in gesprek met een ondernemer stelde ik de vraag: ‘Wat tolereer je?’ En het werd even stil omdat hij hierover eigenlijk nooit had nagedacht.
Hij had er niet zo bij stilgestaan aan welke situaties hij stilzwijgend goedkeuring gaf terwijl juist die situaties hem in de weg zaten. In dit geval als voorbeeld het niet aanspreken van een medewerker op het al langere tijd uitblijven van gewenst sales resultaat.
Omdat de ondernemer niet goed wist hoe dit gesprek aan te vliegen omdat hij erover ‘in z’n hoofd zat’:
* als ik te streng bent neem hij misschien ontslag en ik heb nog niet zo maar iemand nieuw gevonden;
* ach, het valt ook wel mee de afgelopen week ging het weer best goed;
* hij heeft het ook wel moeilijk thuis gehad de afgelopen tijd.
Een aantal gedachten die van de hak op de tak voorbij kwamen, waarmee hij uitblijvend resultaat bleef tolereren maar feitelijk hier van wegbleef:
de oncomfortabelheid van het aangaan van een gesprek, de ongewisse uitkomst van dit gesprek en het niet goed weten hoe dit handig aan te pakken.
En dit kostte hem natuurlijk, want de andere medewerkers zagen ook dat de man niet goed functioneerde. En door dit niet bespreekbaar te maken, gaf hij hiermee onbewust een ongewenst signaal af naar de andere medewerkers.
“Toleren kost je altijd wat. Het is aan jou te bepalen of dat het je waard is.”
Nu is het aan jou te kijken: wat tolereer je! Dit kunnen zoveel uiteenlopende zaken zijn, maar focus je op je eigen bedrijf, jouw organisatie of in jouw team eens op de zaken waarover je regelmatig klaagt.
Dit is een goede indicator van wat je tolereert en wat je uit de weg wilt gaan.
Weet dat je altijd iets ongemakkelijks uit de weg wilt gaan, anders tolereer je het namelijk niet. Een simpel voorbeeld: “Als ik vind dat mijn zoon geen snoepje meer mag, maar ik weet dat hij boos wordt als ik het verbied en dat komt nu niet goed uit want ik zit aan de telefoon, dan laat ik hem nu toch het snoepje pakken en tolereer ik ongewenst handelen (het snoepje pakken) omdat ik geen heisa wil terwijl ik aan de telefoon zit (ongemakkelijkheid richting klant uit de weg gaan).”
Ga er eens voor zitten, voor dat lijstje!
En nu, hoe stop je tolereren?
Pak jouw tolerantielijst erbij en zet bij elk onderwerp een van de volgende opties: doen, stop, delegeren. Oftewel, welke pak je aan (en ga je wat mee doen), welke stop je (in de zin van niet belangrijk en laat je vallen en hoef je dus ook niet meer over te piekeren of praten), welke gaan anderen voor je oplossen?
Kijk vervolgens naar de opties die je het snelst het meest opleveren & kom in actie!
Dit betekent dus dat je iets gaat doen dat mogelijk niet comfortabel voelt. En dat is okay! Je kunt met oncomfortabelheid dealen en doen. Kijk wat je nodig hebt om in actie te komen. Ontbreekt het nog aan iets? Of is het gewoon een kwestie van doen en ervaren?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, leuk als je ze hieronder wilt delen!
De ondernemer in kwestie vond dit een ware wake-up call! En heeft, met wat hulp van mijn kant met concrete woorden hoe dit gesprek aan te vliegen, direct actie ondernomen. Wat bleek! Een super constructief gesprek dat voor beide partijen opluchting en mogelijkheden bood.
See & Be
Elsbeth van Lienden
PS: als jij zover bent… dan zijn dit een aantal manieren waarop ik jou persoonlijk en in business verder kan helpen groeien.
Geef een reactie