2 must-do’s om snel & succesvol een carrièrestap te maken

Onlangs ronde ik een mentortraject af met een gedreven jonge vrouw; zij ambieerde een directiefunctie bij voorkeur binnen haar organisatie in de US en niet in de UK waar ze nu werkt. En ook hier weer bleek dat twee factoren van grote invloed zijn om snel & succesvol een stap te maken.

Toen Rebecca (niet haar echte naam) vijf maanden geleden startte, waren de twee topics ‘strategisch denken’ en ‘carrièreplanning’. Ze had het idee dat een nieuwe functie wel voor haar was weggelegd, maar pas over een paar jaar.

Inmiddels is een promotie achter de rug en de nieuwe functie in de week en ze is er heel duidelijk over: zonder deze kennis, kleine aanpassingen in hoe ik kijk, denk én handel, had ik niet al zo snel gestaan waar ik nu ben. 

Wat zij leerde (en waarop zij zelf actie ondernam!) waren deze twee must-do’s.

De 1e belangrijke ‘must-do’ is het durven aangaan van een gesprek.

Daar waar nog niet het gewenste resultaat is bereikt, ontbreekt vaak een gesprek. En er zijn legio redenen om een gesprek uit te stellen! Ga maar eens na, stel je voor dat je morgen een gesprek hebt met jouw manager of directeur om aan te geven dat je ambities hebt en meer wilt. Welke gedachten komen nu allemaal in je op?

Dit zijn allemaal negatieve gedachten: ‘oh dan is het duidelijk dat ik dat wil en als het hier niet kan, dan moet ik weg’ ‘wie ben ik om die positie te ambiëren’ ‘wat vinden mijn collega’s of mijn manager daar van?’. Vul maar aan met jouw gedachten!

Het is dus zaak deze gedachten aan de kant te schuiven, wat meestal niet zo makkelijk gaat. En dus is de volgende logische stap in het reine te komen met die gedachten, je bewust te worden van de cirkel waarin je leeft. De cirkel waarin jouw onderbewuste mind je wil houden omdat dit veiligheid biedt. Iets waar jouw onderbewuste een commitment op heeft. 

Rebecca vond het vreselijk in het begin, het idee dat zij een gesprek moest aangaan om duidelijk te maken wat ze wilde. Sterker nog, het was niet eens in haar op gekomen! Maar uiteindelijk zag ze in hoe zij voor de gek was gehouden door haar eigen gedachten. Nadat ze de woorden van mij heeft gekregen waarmee ze het gesprek makkelijk kon openen en wat opties om verder te gaan afhankelijk van de richting van het gesprek, heeft zij de stoute schoenen aangetrokken en is het gesprek gevoerd. En wow! Wat een positieve uitwerking had dat!

De 2e belangrijke must-do is het in staat zijn het top management te managen.

Wat ik daarmee bedoel is dit. Als jij een hogere positie ambieert, wil je al kunnen denken en ZIJN conform die positie. Je wilt niet alleen naar ‘onderen’ kunnen managen (wat denk ik helemaal ouderwets is trouwens, lees graag het boek SWARM Organisation over organisaties waarin je deze carrièrestap problemen helemaal niet meer zal ervaren!) maar je wilt juist naar boven kunnen managen.

Als jij begrijpt wat er in de hoofden van de top omgaat, waarop zij beslissingen nemen, wat belangrijk is en hoe jij je hierin staande houdt door juist jezelf te zijn op een directe, plezierige manier, dan gaan de deuren voor je open en snel ook!

Een probleem hierbij is vaak dat er wordt opgekeken naar de top of soms zelfs een bepaalde angst heerst voor een bepaalde persoon waardoor je niet meer goed uit de verf komt zodra je in gesprek gaat. En dat is geheel onterecht en maakt een carrièrestap onnodig onhandig. 

Ook hierin is bewustwording key. Er spelen verschillende facetten een rol en die zijn voor iedereen weer anders. Context is key, maar je wilt jezelf bewust worden van het feit: ben ik in staat de top te laten doen wat ik wil? Kun je hen jouw ‘partner in crime’ maken?

Daarvoor heb je jezelf vaak opnieuw uit te vinden en anders te gaan handelen. Een mindset verandering is noodzakelijk. 

In geval van Rebecca, zij dacht dat haar directie niet op haar zat te wachten, ze hadden het vast te druk met andere zaken. Ze wilde hen niet lastig vallen. En daarbij, er was net een functie ingevuld dus voorlopig was het niet aan de orde. Allemaal zogenaamd goede redenen om niet het gesprek aan te gaan. Uit onwetendheid uit hoe te handelen, hoe pak ik dat aan. 

Toen zij eenmaal de voor haar context juiste tools kende, zoals bijvoorbeeld de wetenschap dat de top meer weet dan de lagen daaronder en dus zij misschien wel op je zitten te wachten, kon ze stappen voorwaarts maken. Stopte ze met zich klein houden en wist ze wat te doen om ervoor te zorgen dat de directie van haar bestaan afwist én behulpzaam werden in het realiseren van een nieuwe functie.

Hoe zien jouw 2 must-do’s eruit?

Je ziet, de twee must-do’s zijn helder en simpel, maar voor iedereen verschillend qua aanpak. Want iedereen heeft een verschillende set een overtuigingen die meestal onbewust beperken. Elk persoon heeft z’n eigen cirkels gecreëerd waarin hij/zij lekker rond blijft draaien zonder echt veel verder te komen.

Daarom is het belangrijk te kijken naar jezelf. 

Stel jezelf een aantal vragen over het aangaan van conversaties:
– Welk gesprek zou ik moeten voeren als ik een nieuwe functie ambieer?
– Ben ik dit gesprek aan het uitstellen?
– Zo ja, waarom? Wat is er eng aan, wat kan er gebeuren.
– Laat die gedachten voor wat ze zijn, ga het gesprek toch aan of als je dat niet lukt, zoek hierbij hulp.

En bij het managen van de top:
– Weet ik wat zij belangrijk vinden? Waarom ben ik geschikt?
– Durf ik hen aan te spreken? Waarom niet?
– Wat levert het me op als ik hen ‘in mijn kamp krijg’. 
– Welke actie heb ik nu toe doen?


Bovenal is dit belangrijk: blijf integer, doe gestand aan wat goed doen voor jou betekent en onderneem ACTIE!

En stel ook hier de vier vragen:
– wat wil ik zijn, doen of hebben? (ja -> volgende vraag, nee = stoppen)
– draagt deze mogelijkheid eraan bij dit zijn, doen of hebben te realiseren?
– brengt deze mogelijkheid meer ‘leven’, voegt het wat toe aan mijn leven en dat aan anderen?
– breng ik hiermee schade toe aan iemand anders? (nee uiteraard)


Ben jij benieuwd hoe jij jouw carrière een impuls geeft? Wil je net als Rebecca snel voorwaarts?

Ga met deze vragen aan de slag, stel je vragen hieronder, of mail ze naar info@thepinkwalnut.com. Je bent zelf altijd verantwoordelijk voor wat er in je leven gebeurt! Gebruik je tijd slim!

Succes! 
See & Be

Elsbeth

PS: als jij zover bent… dan zijn dit een aantal manieren waarop ik jou persoonlijk en in business verder kan helpen groeien.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.